Vi surfar allt mer mobilt

Senast uppdaterad 30 december, 2020

Mängden datatrafik och antalet samtal ökade under första halvåret 2020 visar en rapport från Post- och telestyrelsen (PTS). En tänkbar förklaring till ökningen är den pågående Coronapandemin som gör att vi arbetar mer på distans. Eftersom pandemin gör det svårare att träffas håller vi också kontakten mer via samtal, både traditionella och över video, vilket gör att mängden datatrafik och antalet samtal ökar. En annan förklaring är att det gamla kopparnätet avvecklas och ersätts av lösningar över mobilnätet.

Populära abonnemang

1

hallon 200 GB
79:-/mån
299:-/mån
2

3Bredband Obegränsat
399:-/mån
 
3

3Bredband Företag Obegräsat
249:-/mån
 

I siffror ökande mängden datatrafik med 31% jämfört med en ökning på 23% föregående period. Den totala mängden data i mobilnätet under det första halvåret 2020 var hela 790 Pbyte. En del av ökningen beror på att mobila bredband ersätter fast bredband där kopparnäten avvecklas, iallafall är det vad Telia tror enligt rapporten. I genomsnitt förbrukar användaren av ett mobilt bredband närmare 50 GB/mån. För användare som enbart surfar med mobilen så förbrukar denna i genomsnitt 8,2 GB/mån.

Antalet samtalsminuter ökar också, under första halvåret 2020 ökade dessa med hela 11% vilket är den snabbaste ökningen på många år.

I PTS rapport framgår också att trafik från 5G börjar synas i statistiken vilket såklart beror på att några operatörer lanserat sina 5G-nät under 2020.

> Ta del av rapporten Svensk telekommarknad