Bästa 4G-routern 2021 – Dela ditt mobila bredband med andra

Senast uppdaterad 28 december, 2020

Det blir allt vanligare att använda ett mobilt bredband som internetuppkoppling i hemmen, något som dels kan förklaras med avvecklingen av och den dåliga prestandan i det gamla kopparnätet samtidigt som utbyggnaden av 4G (och 5G) snabbt går framåt med bättre och bättre täckning och prestanda för allt fler. Att det idag dessutom går att teckna avtal med fri trafik gör det också till ett alternativ även för den som använder mycket datatrafik. När allt fler arbetar hemifrån pga Covid-19 blir behovet av en stabil och tillgänglig uppkoppling mot internet vilket gör att många också söker en backup till sin fiber eller ADSL-uppkoppling.

För att kunna använda det mobila bredbandet från fler enheter behövs en router och syftet med denna artikel är guida dig som läser fram till den bästa 4G-routern för dina behov. Vi har gått igenom ett stort antal produktrecensioner från professionella testare och kundomdömen från verkliga användare för att hitta de bästa 4G-routrarna. Vi har valt att utse de bästa fasta routrarna och de bästa mobila routrarna för den som behöver ta med sig sitt mobila bredband utanför hemmet.

Innehåll - Bästa 4G-routern 2021 – Dela ditt mobila bredband med andra
1
ASUS 4G-AC68U - Bästa fasta 4G-routern
Visa pris »
2
TP-link Archer MR600 - Prisvärd fast 4G-router
Visa pris »
3
Netgear Nighthawk M1 - Bästa portabla routern
Visa pris »
4
D-link DWR-933 - Prisvärd mobil 4G-router
Visa pris »

ASUS 4G-AC68U

ASUS 4G-AC68U är en kraftfull och funktionsrik 4G-router med stöd för den nuvarande senaste standarden LTE Cat. 6 som möjliggör hastigheter upp till 300Mb/s över 4G  vilket är fullt tillräckligt för att streama 4K-material eller dela större filer utan problem. SIM-kortet av typen SIM el. Mini-SIM sätts direkt i routern som ansluter automatiskt till 4G-nätet och därefter konfigureras routern genom att ansluta med en webbläsare, något som bara tar några minuter.

Routern erbjuder Wi-Fi 5 (802.11ac) med både WPA- och WPA2-kryptering samt en IPS (Intrusion Protection System) som skyddar dina ansluta enheter genom att blockera olika typer av attacker. 4G-AC68U har fyra gigabitnätverksportar (1000 Mb/s), fyra 4G-antenner varav två är möjliga att ta bort och justera och en WAN-port så man kan använda routern som backup ifall din fasta uppkoppling går ner då den automatiskt slår över till 4G (eller tvärt om).

Routern har inget (angivet) maximalt antal enheter som kan ansluta samtidigt men smärtgränsen verkar ligga kring 30-40 st om man läser i recensioner på internet. Gästnätverk går också att sätta upp om man behöver, upp till sex stycken faktiskt vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta.

ASUS 4G-AC68U
Visa pris »

TP-link Archer MR600 är en stabil och prisvärd 4G-router med inbyggt modem som fungerar med alla operatörer. SIM-kortet av typen Micro-SIM sätts direkt i routern och den kommer förkonfigurerad för att man snabbt och enkelt ska komma igång. Routern har stöd för 300Mb/s (LTE Cat. 6) och erbjuder Wifi 5 (802.11ac). Routern är utrustad med fyra gigabitnätverksportar (1000 Mb/s), två 4G-antenner, tre inbyggda antenner för Wi-Fi. Routern exponerar två Wi-Fi-nätverk, ett på 5 GHz-bandet för hastigheter upp till 867 Mb/s och ett på 2,4GHz-bandet för hastngheter upp till 300Mb/s.

På TP-link Archer MR600 kan man omvandla en av nätverksportarna till en WAN-port för anslutning av en fast internetuppkoppling vilket innebär att du även kan använda routern som backup ifall din fasta uppkoppling går ner då den automatiskt slår över till 4G. Bra om du ex. jobbar hemifrån och är väldigt beroende av en fungerande internetuppkoppling.

Routern har stöd för upp till 64 samtidigt uppkopplade enheter och har stöd för gästnätverk (ett st).

TP-link Archer MR600
Visa pris »

Netgear Nighthawk M1

Netgear Nighthawk M1 är en portabel, uppladdningsbar 4G-router, eller mobil hotspot, med inbyggt modem som har stöd för upp till 1 Gb/s (LTE Cat. 16). SIM-kortet (Micro-SIM) sätts direkt i routern. Routern har stöd för Wi-Fi 5 med dual-band-teknik för höga hastigheter.

Då routern saknar externa 4G-antenner, “bara” kan hantera upp till 20 enheter och dessutom saknar möjlighet till gästnätverk så är det inte en router som främst ska användas som en fast router i ett hushåll utan passar mer som en mobil hotspot för den som har ett större behov av att kunna ta med anslutningen, exempelvis till sommarstugan, husvagnen eller när man är ute och reser.

Netgear Nighthawk M1
Visa pris »

D-link DWR-933 är en prisvärd, funktionsrik mobil 4G-router som täcker de enklare behoven. Routern har inbyggt modem stöd för Micro-SIM som sätts direkt i routern och klarar hastigheter upp till 300Mb/s.

Nätverksstandarden som erbjuds är Wi-Fi 4 (Wireless N) vilket är lite sämre än övriga produkter i denna sammanställning, men då den är av lite enklare (och billigare) typ är detta acceptabelt tycker vi. Kryptering via WPA och WPA2 finns givetvis.

D-link DWR-933
Visa pris »

Köpguide

En av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när man köper en router är att den ska klara av att täcka det behov som finns vad gäller mobilitet, funktioner, säkerhet och prestanda. Våra bostäder ser olika ut och vi det finns en stor spridning i hur många och vilka typer av enheter vi ansluter och är man ute efter att mera mobil lösning så är batteritiden kanske viktigare än hur många enheter man kan ansluta till den. För det mesta räcker det med en “vanlig” router, iallafall om man kan leva med att vissa utrymmen har lite sämre täckning.  Är bostaden väldigt stor och/eller utspridd på flera plan kan man behöva någon form av accesspunkt.

Den senaste tekniken för Wi-Fi heter 802.11ax, även kallad Wi-Fi 6 men då standarden i princip är spikad i dagarna så har vi tittat på de föregående standarderna Wi-Fi 5 och Wi-Fi 4.

En annan finess som också är bra är möjligheten att skapa flera Wi-Fi-nätverk vilket är bra om man till exempel inte vill att gäster ska ansluta på samma Wi-Fi som hushållets enheter finns på.