Jämför mobila bredband – 5G

Vad är ett mobilt bredband med 5G?

5G, så heter den femte och senaste generationen mobilnät, ett nät som just nu är under snabb utbyggnad i Sverige. Med 5G erbjuds snabbare överföringshastigheter än med tidigare 4G och 3G. Faktum är att 5G kan jämföras med en fiberuppkoppling, iallafall rent teoretiskt, då den är upp till 100 ggr snabbare än dagens 4G-nät som har en normal hastighet på mellan 10 och 40 Mbit/s.

Än så länge är det bara ett fåtal operatörer som marknadsför och erbjuder abonnemang med mobilt bredband över 5G-nätet, men det finns. Du hittar abonnemang med stöd för 5G för privatpersoner här, och 5G  för företag här, abonnemangen är markerade som “5G-redo” i listningen.

Hur snabbt är 5G?

Den teoretiska maximala hastigheten för att mobilt bredband med 5G är upp till 10 Gbit/s, men som med alla mobila bredband så kan man aldrig garantera en viss hastighet då signalstyrkan beror på ett antal fysiska förhållanden. Vilka hastigheter just du kan få beror på vad du har för täckning helt enkelt.

Eftersom 5G kommer sägs kunna ersätta en fast fiberuppkoppling så måste vi anta att den kommer ligga på minst 100Mbit, en hastighet som ligger 2-10 ggr över vad 4G brukar prestera idag och det känns inte helt osannolikt. Allt eftersom utbyggnaden av 5G fortsätter så kommer hastigheten bli högre och mer stabil.

Vad kommer ett mobilt bredband med 5G att kosta?

Eftersom ingen av operatörerna erbjuder några mobila bredband över 5G så är det svårt att svara på men flera operatörer erbjuder idag ett antal 5G-abonnemang för mobiltelefoner och där skiljer sig inte priserna mot abonnemangen med 4G. Faktum är att abonnemangen erbjuder både datatrafik över 4G och 5G i dessa fall. Om de mobila bredbanden följer samma trend så bör inte 5G bli dyrare än 4G.

Jämför mobila bredband med 5G

Så fort operatörerna släpper sina mobila bredband med 5G kommer du kunna jämföra dem här.

Var finns 5G idag?

5G-utbyggnaden har påbörjats under 2020 och finns i storstadsregionerna idag, dvs, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utbyggnaden går snabbt och vill man veta mer om de olika operatörernas planer och deras progress så rekommenderar vi att man läser direkt på respektive operatörs hemsida.

Här kan du hitta information om utbyggnaden från operatörerna

Kan mobilt bredband med 5G ersätta fiber?

Även om 5G rent teoretiskt kommer kunna erbjuda hastigheter som är jämförbara med en fiberuppkoppling så kommer sannolikt inte 5G att ersätta fiber av flera anledningar. Det kan absolut vara så att en 5G-uppkoppling via ett mobilt bredband är den bästa lösningen för många, men en fiberuppkoppling är stabilare både vad gäller bandbredd och ping. Många abonnemang kommer dessutom att på något sätt vara begränsade, antingen via ett uttalat trafiktak eller med dygnsbegränsningar som idag. Läs mer om vad fri trafik innebär.

Vilka operatörer erbjuder mobilt bredband med 5G?

Samtliga större operatörer har (smyg)lanserat sina 5G-nät. Det handlar om begränsade områden i de större städerna. Tyvärr har ingen av operatörerna presenterat några mobila bredband som stöder 5G, “bara” mobilabonnemang går att uppdatera så att de kan använda 5G-nätet. Tänk dock på att din mobiltelefon måste stödja 5G om du tecknat ett sådant abonnemang.