Så testar du hastigheten på ditt mobila bredband 2021

Senast uppdaterad 15 december, 2020

Det finns flera verktyg på internet där du kan testa hur snabb din uppkoppling är, eller rättare sagt hur snabbt enheten du använder kommunicerar med den testserver som testet kopplar upp sig mot. Här på mobilabredband.info kan du enkelt testa hastigheten via Speedtest. Du startar testet genom att klicka på den gula cirkeln nedan. Därefter körs ett antal tester för att mäta hur snabb anslutningen är.

Vad betyder resultatet?

Testet mäter ping, jitter, ned- och uppladdningshastighet.

  • Ping är den tid det tar för ett anrop att komma fram till testservern och sen tillbaka igen, alltså tiden för att få ett svar. Tiden mäts i millisekunder (ms, 1 ms = 1/1000-dels sekund).
  • Jitter är ett lite svårare begrepp men enkelt förklarat så handlar det en skillnaden i ping när den görs flera gånger. Ett lågt värde innebär att ping är stabil.
  • Nedladdningshastighet är hur snabb anslutningen är på att ladda ner data och det är denna siffran som är intressantast för de allra flesta. För ett mobilt bredband 4G ligger normalhastigheten mellan 10 och 40 Mbit/s medan den teoretiska gränsen runt 100Mbit/s.
  • Uppladdningshastiget är hur snabb anslutningen är på att ladda upp data, och denna brukar vara betydligt längre för ett mobilt bredband än vad uppladdningshastigheten är.

Detta påverkar hastigheten

Det är en mängd faktorer som påverkar hastigheten på det mobila bredbandet, allt från vilken täckning man har, operatör, väderlek, hur långt ifrån telemasten man är mm. Läs mer om vad som påverkar hastigheten här.

Vad ska man göra om man inte är nöjd med hastigheten?

Om du är bli missnöjd med ditt testresultat finns det lite olika saker du själv kan göra själv för att förbättra det.

1. Är programvaran uppdaterad?

Kontrollera om det finns några uppdateringar till de uppkopplade enheterna, allt från routern till enheten som ansluter till internet via det mobila bredbandet. Det gäller både uppdateringar till operativsystem och de program som används (webbläsaren). Det kan också vara en ide att inaktivera/avinstallera eventuella tilläggsprogram till webbläsaren då dessa kan påverka prestandan. När du uppdaterat allt, starta om alla enheter.

2. Var befinner du dig?

Ett mobilt bredband påverkas mycket av yttre faktorer, och du kan få ett mycket bättre resultat om du placerar routern/enheten i närheten av ett fönster. Prova gärna olika fönster i olika vädersträck. Det kan också vara stor skillnad på om du befinner dig på källarplan i ett hus ex. eller på övervåningen. Hastigheten är i regel också bättre utomhus än inomhus.

3. Är det många enheter uppkopplade samtidigt?

Har du en mobil router med flera enheter anslutna kanske någon av de andra enheterna förbrukar bandbredd vilket kan påverka resultatet.

4. Stör något säkerheteprogram?

Många routrar har idag olika former av skydd och dessa kan ibland ge så kallade “false positives” vilket gör att man kan få sämre prestanda på visst innehåll. Det kan också vara brandväggar, antivirusprogram eller en VPN-tjänst på din enhet som gör att hastigheten blir lägre.

Har du gjort ovanstående och ändå inte är nöjd med hastigheten ska du vända dig till din internetleverantör för att felsöka vidare. När du kontaktar internetleverantören kommer de att föreslå de enkla lösningarna först, som att uppdatera, starta om och att flytta enheten, så det är bra att göra ovanstående innan man kontaktar dem. Får du ingen hjälp från din internetleverantör kan du kontakta Telekområdgivarna som ger en objektiv hjälp helt gratis.