Hur snabbt är ett mobilt bredband 2021?

Senast uppdaterad 26 mars, 2021

Hastigheten är på ett mobilt bredband beror på flera faktorer, bland annat operatören, vilket avstånd man har till närmaste mobilmast, hur stor belastning mobilmasten har (hur många som använder mobildata samtidigt) och var i fastigheten man befinner sig i.

Enligt en rapport från Internetstiftelsen från 2018 är genomsnittshastigheten för ett mobilt bredband 18Mbit/s för nerladdning och 9 Mbit/s för uppladdning i Sverige 2017. Statistiken baseras på mätningar genomförda på tjänsten Bredbandskollen.

Populära abonnemang

1

hallon 200 GB
79:-/mån
299:-/mån
2

3Bredband Obegränsat
399:-/mån
 
3

3Bredband Företag Obegräsat
249:-/mån
 

Bäst täckningar och hastighet har man, kanske inte helt oförvånande, i storstadsregionerna medan täckning och hastigheter är lite mer blygsamma på landsbygden, i synnerhet i norra delarna av Sverige. Sedan rapporten släpptes har 4G-nätet byggts ut och sannolikt är hastigheten högre idag. Dessutom har nästa generations datanät börjats bygga, 5G, och är tillgänglig på vissa platser i Sverige, något som gör att vi i framtiden kommer se ännu snabbare mobila bredband.

Vad påverkar hastigheten på uppkopplingen?

Operatören

Operatören bestämmer vilken grundtäckning man får, så att välja rätt operatör är en förutsättning för att få en bra täckning och därmed en bra hastighet på sin uppkoppling.

Din mobil/surfplatta/router

Nyare enheter kan i regel ta emot fler frekvenser från en mobil signal än en äldre, vilket i sin tur kan ge en bättre täckning. Därför kan det ibland vara en god ide att investera i en ny mobil router istället för att byta operatör.

Väderlek

Mobilsignalen påverkas av vädret och det sämsta vädret för ett mobilt bredband är blåst, regn och snö då det dämpar signalen. De bästa förutsättningarna är en kall, frostig och solig vinterdag.

Tidpunkt

Ju fler som använder mobilnätet, desto långsammare går det och därför också tidpunkten en faktor. När det är som bäst och sämst är svårt att generalisera eftersom det beror på. Bor man i ett område där det finns mycket företag som använder mobildata kanske det är som sämst under kontorstid, gör man det inte så är det kanske kvällar och helger som är sämst.

Var du befinner dig

Vad du befinner dig är också en avgörande faktor, hur mycket hinder det finns mellan din enhet och själva masten. Berg och betongväggar är genrellt det som hindrar signalen mest.

Vad anger operatörerna själva om sina hastigheter?

Telia

Telia är den operatör som har högst genomsnittsvärde i ovanstående rapport från Internetstiftelsen, 22Mbit/s i genomsnitt för att skicka via 3G/4G eller 4G-router i mobilnätet och 13Mbit/s för att skicka. På sin webbplats anger de att den maximala hastigheten i deras mobilnät är 300Mbit/s men att man i praktiken får ut mellan 10 och 60Mbit/s.

Tele2

Normalhastigheten hos Tele2 är mellan 10 och 50Mbit/s enligt deras webbplats.

Telenor

Telenor anger på sin webbplats att deras normalhastigheter generellt är mellan 10 och 40Mbit/s.

Tre och hallon

Enligt Tre har de, och hallon eftersom de använder Tres mobilnät, en normalhastighet på mellan 10 och 54Mbit/s.

Hur kan jag testa hastigheten på mitt mobila bredband?

Det enklaste sättet att testa hastigheten på sin uppkoppling är att använda ett hastighetstest online som exempelvis Bredbandskollen. Där kan man förutom att se sin hastighet också få en indikation på om hastigheten är rimlig och också vad man kan göra för att förbättra förutsättningarna för en högre hastighet. Bredbandskollen finns även som app för dator, mobil och surfplatta.