Hur mycket trafik är fri, obegränsad trafik?

Senast uppdaterad 2 januari, 2021

Abonnemangen med obegränsad trafik verkar glädjande nog vara på väg tillbaka, men det gäller att läsa det finstilta för helt obegränsat är det (oftast) inte.

Många gånger är ett mobilt bredband det bästa, och ibland det enda, alternativet som finns för att få tillgång till en snabb och stabil uppkoppling. För boende i fastigheter med endast xDSL-uppkopplingsmöjlighet är oftast ett mobilt bredband både snabbare och mer tillförlitligt. Men ett mobilt bredband har ofta en stor nackdel, en maximal trafikmängd som får förbrukas under en månad. Något som inte heller är helt enkelt att hålla koll på om man är fler i hushållet som delar på uppkopplingen.

Ett abonnemang med obegränsad trafik löser det sistnämnda problemet men det är (nästan) aldrig så att trafiken är obegränsad. Iallafall inte till full hastighet. I dagsläget erbjuder flertalet operatörer abonnemang med fri trafik, men det här med fri trafik är lite luddigt för helt fritt är det inte. Operatörerna har en, förvisso väl tilltagen, dygnsgräns som när den uppfylls måste låsas upp på något sätt.

  • 3 har en gräns på 40 GB per dygn, därefter stryps hastigheten till 5 MBit och man fylla på ytterligare 40GB genom att göra en SMS-påfyllning.
  • Chilimobil har en dygnsgränsen på 20 GB innan man måste göra en SMS-påfyllning.
  • Tele2 har en gräns på 50 GB innan man måste göra en SMS-påfyllning och varje SMS-påfyllning ger 5 GB extra data.

Den enda operatören som erbjuder ett abonnemang med fri trafik utan begränsningar är Telenor.

I ärlighetens namn säga att det kanske inte är ett så stort problem, dygnsgränserna är ganska väl tilltagna men man bör vara medveten om begränsningarna så man vet hur man låser upp ytterligare trafik.