Allt fler använder VPN-tjänster

Senast uppdaterad 16 april, 2021

Viljan att vara anonym på internet har blivit big business vilket visar sig i att användandet av VPN-tjänster ökar.

VPN står för Virtual Private Network och användandet av en VPN-tjänst innebär enkelt förklarat att kommunikationen mellan klienten, dvs användaren, och internet blir krypterad och du som användare får utåt sett ett IP-nummer som tillhör VPN-leverantören istället för det du får från din internetleverantör. För dig som surfar på internet betyder det egentligen två saker; dels så kan inte din internetleverantör se vad du gör på internet och dels kan tjänsterna du använder inte använda ditt IP för att lokalisera dig.

Vi vet alla att titta efter hänglåset i adressraden, det som talar om att en sida är säker. Men även om sidan är säker samlar våra internetleverantörer in information om oss och när du besöker en sida som har https i början av adressen så kan internetleverantören fortfarande se vilken domän du besökt. De kan dock inte se vilket innehåll du tagit del av på sidan. För en sida som inte har https i början loggas även vilket innehåll du tar del av.

Användandet av VPN-tjänster förklaras dels genom att det kan låsa upp innehåll på webben och för oss i Sverige i synnerhet för att få tillgång till mer material i olika streamingtjänster så som ex. Netflix. Att vi är villiga att betala för VPN-tjänster kanske också kan ses som en misstro mot våra myndigheter och våra politiker och deras vilja att övervaka allt och alla på Internet.

Se upp för oseriösa leverantörer!

Som med allt annat finns det oseriösa aktörer även i VPN-tjänstebranschen. Vill du ha en bra, seriös och stabil VPN-tjänst så rekommenderar vi F-secure Freedome. Du kan läsa mer om VPN-tjänster och vad det finns för skäl till att använda en sådan här.